Logo 112Overijssel

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 11 mei 2023, 17:49

Is het HPV-vaccin iets voor jou?

Laatst bijgewerkt: donderdag 11 mei 2023 om 19:08 uur

Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kan een afspraak maken om gratis een HPV-vaccinatie te komen halen bij de GGD. De vaccinatie beschermt tegen 6 soorten kanker. Ontdek hoe je een afspraak maakt en waar je terecht kunt met vragen.

Geen blijvende bijwerkingen

In Nederland zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd tegen HPV. Er is continu onderzoek naar bijwerkingen. Je kan na de vaccinatie even moe zijn of een pijnlijke arm krijgen. En er is een kleine kans op koorts of misselijkheid. Blijvende bijwerkingen zijn niet bekend.

HPV-vaccinatie alleen in 2023 gratis

Voor een complete HPV-vaccinatie heb je twee prikken nodig. Iedereen die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren is, krijgt deze vaccinaties in 2023 gratis. Plan daarom je eerste afspraak nog voor 1 juni in, zodat je beide prikken in 2023 kunt halen en je niet zelf de vaccinaties hoeft te betalen.

Waarom zou je je laten vaccineren?

Door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken kan je HPV overdragen. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via de handen en mond. 80% van de mensen raakt hierdoor in hun leven besmet! Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.500 mensen kanker door HPV.

Twee prikken

Voor een goede bescherming heb je twee prikken nodig met minimaal zes maanden ertussen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin je voor ongeveer 95% beschermt tegen langdurige HPV-infecties.

Is het HPV-vaccin iets voor jou?

De HPV-vaccinatie beschermt tegen het ‘Humaan Papillomavirus’ (HPV) virus. Dit is een virus dat kanker kan veroorzaken. Heb je vragen of wil je weten of het vaccin iets voor jou is? Gebruik dan de online keuzehulp.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Overijssel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.