Logo 112 Overijssel

monkeypox (apenpokken)
Redactie landelijk 0 reactie(s) za 23 juli 2022, 18:51

WHO slaat alarm: “Uitbraak apenpokken is internationale medische noodsituatie”

Aangepast: 2 jaar geleden

NEDERLAND – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de apenpokken uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Dat maakte WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus zaterdag bekend.

Vorige maand vond de WHO het nog te vroeg om al naar de hoogste alarmfase over te gaan. Maar omdat het aantal gevallen blijft toenemen, met nu meer dan 16.000 gevallen wereldwijd, heeft de WHO beslist om de noodtoestand nu toch af te kondigen.

Monkeypox is een type pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. We zien dat de ziekte zich nu verspreidt in Europa en andere gebieden waar de ziekte van oorsprong niet voorkomt.

Wat is monkeypox (apenpokken)?

Monkeypox, ook vaak apenpokken genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Het is een zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) waar vooral knaagdieren in Afrika de bron van zijn. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. In de huidige uitbraak spelen dieren geen rol bij de verspreiding, maar vindt verspreiding van mens op mens plaats. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Symptomen van monkeypox (apenpokken)

De verschijnselen van een besmetting met monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met:

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

Na 1-3 dagen krijgt de besmette persoon uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat er littekens komen op de plekken van de blaasjes. Het komt ook voor dat er eerst uitslag ontstaat en daarna de verschijnselen als koorts, hoofdpijn en gezwollen lymfeklieren. Bij een aantal personen in de huidige uitbraak is sprake van proctitis, een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm).

Lees ook:  Inlichtingendiensten kunnen sneller en beter optreden tegen cyberdreiging

Besmettelijkheid

In Nederland wordt bij steeds meer mensen monkeypox vastgesteld. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSMmannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Monkeypox wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is. Heel soms wordt het ook via onbeschermd contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed) overgebracht. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes/scheurtjes in de huid. Mogelijk kan het virus zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, hoewel deze kans momenteel als laag wordt ingeschat.

Je kunt al besmettelijk zijn voordat er zichtbare verschijnselen zijn. Sommige mensen hebben griepachtige klachten of uitslag voordat de blaasjes verschijnen. Blaasjes kunnen ook op minder zichtbare plekken zitten, zoals in de mond of in de endeldarm en dan lijken ze meer op aften. Ook de korsten van de blaasjes zijn nog besmettelijk.

Voorkomen van besmettingen

Er zijn verschillende manieren om besmetting te voorkomen. Het tijdig signaleren van klachten die passen bij monkeypox is daar een van. Als er een vermoeden is van besmetting bij jezelf of bij een ander is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. En maak snel een testafspraak bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst of je huisarts. Als de testuitslag positief is dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Vaccinatie

Contacten met een hoog risico om besmet te zijn geraakt door de de persoon met monkeypox komen in aanmerking voor een vaccinatie.

Ook het vaccineren van MSM met een verhoogd risico op besmetting met monkeypox draagt bij aan het voorkomen van overdracht van het virus. Maar de mate waar in het vaccin beschermt tegen monkeypox moet nog verder onderzocht worden. Daarom is het van belang ook na vaccinatie de bovenstaande adviezen op te volgen.

Deel dit artikel:

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Overijssel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.