Redactie brand 0 reactie(s) do 12 mei 2022, 17:29

Wist je dat het vanaf 1 juli verplicht is om rookmelders op iedere verdieping in huis te hebben?

Laatst bijgewerkt: donderdag 21:55 uur
NEDERLAND – Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.

Wat is een goede rookmelder?

We adviseren je een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij en 10-jarige levensduur. Dan hoef je de batterij van de rookmelder de komende 10 jaar niet te vervangen! De rookmelders hebben ook een levensduur van 10 jaar, dus na die tijd vervang je heel eenvoudig de gehele rookmelder.

Waar plaats ik mijn rookmelders?

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang je rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Zo voorkom je dat de rookmelder vervuild door het stof dat de lamp aantrekt. Lees ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je deze ophangt.

Zijn rookmelders verplicht?

Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder (bij voorkeur in de vluchtweg) geplaatst moet worden.

Hoe onderhoud ik mijn rookmelders?

Maak de buitenkant van de rookmelder elke maand stofvrij en schoon met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. Zo verklein je de kans dat de sensor in de rookmelder vals alarm geeft! Daarnaast werkt een schone rookmelder beter.

Welke soorten rookmelders zijn er?

‍Melders voor mensen met een auditieve beperking

Ben je doof of slechthorend dan is het goed om te weten dat er er accessoires bestaan die je draadloos kunt koppelen aan een rookmelder. Voorbeelden hiervan zijn de trilplaat of de Strobe. De trilplaat kun je onder je kussen leggen op je bank of bed. Hierdoor word je door de trillingen direct gewaarschuwd als er brand uitbreekt en kun je snel vluchten. De Strobe plaats je in de leefruimten en deze geeft felle lichtflits signalen.

‍Let op: deze accessoires hebben geen detectie mogelijkheid. Ze worden pas geactiveerd als ze een signaal van de rookmelder ontvangen. Om deze accessoires te gebruiken heb je daarom altijd een gekoppelde rookmelder nodig.

‍Wek- en waarschuwingssystemen voor mensen met een auditieve beperking worden bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoed. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met jouw zorgverzekering om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

‍Gekoppelde rookmelder(s)
Wil je meerdere melders in huis ophangen? Of hoor je je rookmelder niet goed? Dan adviseren we om gekoppelde rookmelders op te hangen. Het koppelen van de rookmelders is heel simpel en kan draadloos.

Als één melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Hierdoor word je eerder gewaarschuwd en heb je langer de tijd om te vluchten. Hiermee vergroot je je overlevingskans! Wist je dat je gekoppelde melders ook kan delen met de buren? Zo woon je nog veiliger en kan je elkaar bij een beginnende brand in huis eerder waarschuwen of helpen.

Slimme rookmelders
Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is.

Zo kan je worden gebeld, een push melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen.

Ten slotte kan deze melder elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen, zodat je sneller kan vluchten. Een voorbeeld van een slimme rookmelder is de Google Nest rookmelder.

Optische rookmelder
De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling.

In de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden. De rookmelder slaat alarm zodra er rook in de baan van de infrarode lichtbundel komt en er niets binnenkomt in de gevoelige cel.

Thermische rookmelder
De thermische melder (ook wel hittemelder genoemd) gaat niet af bij rook, maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur.

‍Heb je een dichte keuken en geeft de optische melder te vaak(onnodig) alarm door stoom en damp van keukenapparatuur? Kies dan voor een thermische melder. Deze melder gaat af bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Houdt hierbij wel rekening dat deze later alarm geeft indien er brand uitbreekt.

Rookmelders op het lichtnet
Rookmelders op het lichtnet sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom is voorzien.

Rookmelders op het lichtnet hebben wel altijd een backup batterij, voor als de stroom plotseling uitvalt. Het voordeel van deze rookmelder is dat je deze batterij niet zo vaak hoeft te vervangen, omdat hij minder snel leeg is. De melder schakelt bij een stroomuitval direct over op de batterijen, zodat je alsnog op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Combimelder
Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Een combimelder kun je alleen ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt. Ineen ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook-of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.

‍In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxide detector op te hangen.

112Winkel
Bekijk onze 112Winkel voor producten op het gebied van brandveiligheid en huis beveiliging van onze geselecteerde partners.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Overijssel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.